Hvad er osteoporose?

Osteoporose eller knogleskørhed er en knoglesygdom. Hos en rask person gendannes knoglemassen hele tiden, og der er balance mellem nedbrydning og gendannelse. Ved osteoporose rammes alle knogler, og det betyder at knoglemassen nedbrydes hurtigere end den gendannes. Skelettet bliver med tiden skrøbeligt, hvilket øger risikoen for fraktur.

Osteoporose er en ”tavs” sygdom, og den opdages ofte først i forbindelse med et brud. I svære tilfælde kan brud opstå ved "normal" belastning, såsom et kraftigt knus, løft af barnebarn eller en tung indkøbspose.

Hvis du er ramt af osteoporose kan det have kraftig indvirkning på din livskvalitet. Fire måneder efter et hoftebrud kan kun ca. 35 procent gå udendørs uden støtteperson. Mindre end 50 procent genvinder den mobilitet de havde før frakturen. Efter en kraftig nedsættelse af livskvaliteten lige efter en fraktur, øges den gradvist over nogle måneder, men vil fortsat være nedsat i op til 5 år. 

Med den rette diagnose, samt forebyggende foranstaltninger, behøver man ikke begrænse sig hvis man har osteoporose. Derimod er det yderst vigtigt at foretage forebyggende foranstaltninger i god tid, og ikke gå med problemet for længe, da osteoporose forringer livskvaliteten.